Mangohout duurzame meubels

Als we nadenken over duurzaam leven, kijken we vaak naar het voedsel in onze koelkast (is het biologisch?), Kijken we naar het voertuig waarin we rijden (is het een laag brandstofverbruik of hybride?) En kijken we hoe we omgaan met ons afval. (recycling? compostering?) maar weinigen van ons overwegen ooit of het meubilair in onze huizen duurzaam is vervaardigd.

De realiteit is dat de meubelindustrie vaak jammerlijk tekort schiet in duurzame opties, waarbij stijl meestal boven het milieu gaat. Daarom waren we geïntrigeerd toen we voor het eerst over mangohout hoorden. Kan mangohout sterk, veelzijdig en mooi genoeg zijn om zijn niet zo duurzame concurrentie te vervangen?

Mangohout 101

Geteeld in India, Zuidoost-Azië, Mexico, Brazilië en zelfs Australië, is er geen tekort aan mangoplantages. Als alternatieve houtbron voor traditionele meubelmaterialen zoals eiken en esdoorn is mangohout perfect.

Technisch gezien is mango een hardhout met dichte korrels, dus het heeft de kracht om het gewicht te dragen dat nodig is voor stoelen en zware tafels, maar het is nog steeds zacht genoeg om relatief gemakkelijk mee te werken en vereist geen speciaal gereedschap namens de fabrikanten.

Mango-meubelen zijn bestand tegen de tijd, net als de eikenhouten keukentafel van je grootmoeder, maar in tegenstelling tot traditionele hardhouten meubelen zijn ze betaalbaarder en, zoals we zullen zien, volledig duurzaam.

Waarom is mangohout duurzaam?

Mangohout is in wezen het bijproduct van een reeds bloeiende industrie: mangofruit.

In tegenstelling tot de grote torenhoge eiken van Noord-Amerika en Europa, die 50-100 jaar nodig hebben om volwassen te worden, rijpen mangobomen snel; het bereiken van 25-30 meter in ongeveer 15 jaar.

Als de bomen eenmaal te hoog worden om gemakkelijk het fruit te oogsten of helemaal geen fruit meer te dragen, worden ze geoogst voor hout en wordt een nieuwe generatie bomen geplant.

Het oogsten van hout dat eerder werd verbrand of achtergelaten om af te breken, levert op natuurlijke wijze niet alleen extra inkomen op voor mangoboeren, maar biedt meubelfabrikanten ook een betaalbaar materiaal dat gemakkelijk te bewerken is en kan worden gemaakt om te lijken op conventionele houtkeuzes zoals eiken, esdoorn en teak.

In de loop der jaren hebben we mangohouten accenten in huis in naturel, grijs, bruin of zwart gekleurd. De Britt-collectie tv-meubels van dit seizoen is daar een goed voorbeeld van. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen.

Esthetiek van mangohout

Mangohout is natuurlijk prachtig op zich. Het hecht uitzonderlijk goed bij beitsen en schuren, en heeft kleuren als bruin, roze, groen en diverse patronen dankzij de speciale schimmel die in het hout groeit. Deze markeringen zijn vergelijkbaar met de noesten en rotsporen die we zien in verouderd eikenhout (deze patronen hebben geen invloed op de integriteit van het hout, maar dragen alleen maar bij aan de visuele impact ervan.)

Onderhoud van mangohouten meubels

Meubels van mangohout zijn voor het grootste deel ongelooflijk duurzaam en waterbestendig. Als u in een droger gebied of een koud gebied woont, is ons advies om het bevochtigd te houden met gewone meubelpoets, maar verder zullen uw mangohouten meubelen gewoon mooier worden met de leeftijd en generaties lang mee moeten gaan.

Uw informatieblad over mangohout

  • Mangohout is zo sterk als kersen- of essenhout en scoort 1070 op de hardheidsschaal van Janka (dit is geen keuze voor dun hout!)
  • Omdat mangohout waterbestendig is, moet u niet bang zijn om uw meubels buiten te laten staan (hoewel pas op voor verbleking door de zon en breng het binnen voordat het koude weer toeslaat)
  • Omdat het direct verkrijgbaar is (dankzij al die mangoboomgaarden), zijn mangohouten meubels goedkoper dan hun hardhouten tijdgenoten zoals eiken en teak.
  • Mangobomen zijn vatbaar voor zowel insecten- als schimmelaanvallen, maar maak je geen zorgen, als het hout eenmaal is gedroogd en behandeld, verdwijnen beide en laten de prachtige patronen en kleuren achter die we in het hout zien.
  • Mangohout moet maandelijks worden gepoetst / gehydrateerd om barsten door uitdroging te voorkomen, maar verder is het stevig en onderhoudsvrij

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *